Drugi dan TradicijeNove 2018.

Drugi dan TradicijeNove

U petak, drugog dana festivala, u Beogradu je na nekoliko lokacija nastavljena TradicijaNova.

U Bitef teatru, odigrana su dva performansa. Odsek za narodnu igru Baletske škole u Novom Sadu je beogradskoj publici predstavio “Melting Pot” dok je KOLO odigralo svoju novu koreografiju “Srpska fantazija” dok je u Bitef Art Kafeu održan performans “LADO Elektro 2.0”.

U Privrednoj komori Srbije je predavanjima nastavljena konferencija festivala. U prvom bloku, Andrij Nahačevski (Profesor Emeritus, Univerzitet Alberta, Kanada) je održao predavanje “Koreografisanje pogleda u ukrajinskim scenskim narodnim plesovima”. Iva Niemčić (Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb) je održao predavanje “Od terena do pozornice i natrag” a Milan Bačkulja (Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO) je predstavio “Analizu folklorne koreografije i problematika njenog razvoja”.

U drugom bloku predavanja, učesnicima su se predstavili strani predavači. Emili Vilkoks (Univerzitet Mičigen, SAD) je održala predavanje pod nazivom “Folklorna slika koja rezonira: Paun, multimedijalna koreografija Janga Lipinga”, a Stefani Džordan (Univerzitet Rouhempton, Velika Britanija) se predstavila konferenciji predavanjem “Tradicionalni ples i pozorišni ples: Mark Moris ruši granice”.

U Bitef teatru održan je drugi dan kreativne radionice.

 

Fotografije: Jelena Janković